Η ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς ξέρουν το Γιάννη Κυριακίδη. Τον έχουν δει να φωτογραφίζει εκδηλώσεις, παρελάσεις, πορείες, επίσημα γεγονότα, να κουβαλά τη σκάλα του -αυτή που έχει γίνει, μαζί με το πούρο του, το σήμα κατατεθέν όσον αφορά στη δημόσια εικόνα του-, να κανονίζει πως θα σταθούν τα πρόσωπα μπροστά στο φακό του, ακόμα και τα πιο επίσημα.

Θα μπορούσε κανείς να διηγηθεί πολλές ιστορίες για αυτό το φωτογράφο που έχει σημαδέψει την ιστορία της Θεσσαλονίκης, καταγράφοντάς την σαν παρατηρητής και γητευτής εικόνων. Εμείς προτιμήσαμε να αφήσουμε άλλους να μιλήσουν για αυτόν, κατά πρώτο λόγο τις εικόνες, μετά πρόσωπα που εμπλέκονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τέλος να του δώσουμε το λόγο. Να παρατηρούμε αυτό το δρώμενο και να κάνουμε μια ταινία ντοκιμαντέρ για το Γιάννη Κυριακίδη.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν, διεκόπησαν, ξαναξεκίνησαν, νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν, γνωρίσαμε τον άνθρωπο Γιάννη Κυριακίδη πιο βαθιά, τον αγαπήσαμε πιο πολύ, μας αγάπησε, η ταινία, όπως είναι αναπόφευκτο, έγινε ένα πνευματικό προϊόν που όρισε το δικό του δρόμο για την ανάπτυξή του. Μένει να μαζευτεί και το υπόλοιπο «υλικό» για να ξεκινήσει το μοντάζ και να φτάσουμε στο τελικό φιλμικό προϊόν, την ολοκληρωμένη ταινία.

Οι εικόνες συνδιαλέγονται με το λόγο, απομακρύνονται από αυτόν και τον πλησιάζουν, κάνουν ένα περιπαιχτικό ταξίδι όπως ήταν αυτό του Γιάννη Κυριακίδη, τόσες δεκαετίες, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Η δομή της ταινίας δεν μπορεί παρά να διέπεται από το χαρακτήρα του ανθρώπου στον οποίο αναφέρεται.

Πρόσωπο αναφοράς ή χαρακτήρας; Ο Γιάννης Κυριακίδης, όπως του αρέσει, παίζει το ρόλο του, παίζει τον εαυτό του, παίζει με την κάμερα, περιγράφει και αναπαριστά την πραγματικότητα, βάζει τα κομβικά σημεία της κινηματογραφικής αφήγησης, καταθέτει τη ζωντανή μαρτυρία του, τη μαρτυρία της ζωής του, από την οποία δεν έχει παραιτηθεί, δρα και κρατά τον  πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα δημιουργικός.

Αυτή τη στιγμή ο δρόμος που η ταινία έχει χαράξει έχει οριστεί. Μένουν κάποια σημεία για να μπορέσουμε να δούμε δεξιά και αριστερά του αυτά τα στοιχεία που θα σηματοδοτήσουν το χώρο, αυτό το σύμπαν που ο φωτογράφος Γιάννης Κυριακίδης έχει φτιάξει και με μικρές, αδιόρατες πινελιές, το ζωγραφίζει ακόμα. Σε λίγο η παραγωγή θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία του μοντάζ θα διαμορφώσει το υλικό μας.

← επιστροφή