ΝΕΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΦΕΥΡΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το κίνημα των Αγανακτισμένων ξεκίνησε από την Ισπανία και εξαπλώθηκε πρώτα σε όλη την Ευρώπη και μετά σε όλο τον κόσμο. Ένα σύνθημα που είχε γραφτεί στην Ισπανία και απευθυνόταν στους Έλληνες, ήταν αρκετό να ανάψει τη φωτιά και να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της αμφισβήτησης των πολιτικών πεπραγμένων στον ελληνικό χώρο. Οι Αγανακτισμένοι στην Ελλάδα έγιναν κίνημα και ύψωσαν τη δική τους φωνή, εκτός κομμάτων και χωρίς κατευθυνόμενη γραμμή από κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

Η Ελλάδα ήταν και είναι η χώρα όπου για πρώτη φορά έγεινε το «πείραμα» της κατευθυνόμενης οικονομίας. Ήταν λοιπόν φυσικό να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στην Ελλάδα. Αναπόφευκτη ήταν και η δημιουργία ταινιών με θέμα την οικονομική κρίση, που μαστίζει αυτό το κράτος, και τις αντιδράσεις του κόσμου, κυρίως των νέων. Μια από αυτές ήταν και η ελβετική παραγωγή της Troubadour Films, του Nasser Bakhti, που είχε ως θεματική της την κρίση και στην Ελλάδα, ανάμεσα στις 30 χώρες στις οποίες αναφέρεται. Πρωταγωνιστές αυτής της σειράς είναι νεαρά άτομα από 20 έως 30 ετών. Ρίχνει φως σε αυτό το κοινωνικό θέμα και σε διάφορες χώρες του κόσμου που υποφέρουν από την κρίση.

Για την Ελλάδα ανατέθηκε στη filmfabrik Productions να κάνει τα γυρίσματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Χριστοφορίδου, επικεντρώνοντας τόσο στα γεγονότα όσο και σε δύο νεαρά άτομα, ένα σε καθεμιά από αυτές τις πόλεις, τα οποία μιλούν για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, για το δικό τους στίγμα σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό παζλ, για τα όνειρά και τις ελπίδες τους, τελικά για την πατρίδα τους έτσι όπως την έχουν φανταστεί και έτσι όπως είναι σήμερα.

Η σπονδυλωτή αυτή ταινία, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ. Όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι σίγουρα μια ρεαλιστική εικόνα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μέσα από τα μάτια νεαρών ατόμων που τη ζουν έντονα, κυρίως λόγω της ηλικίας τους.

 

 

 

← επιστροφή