ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΛΙΤΙ

Η καλλιέργεια των παραδοσιακών σπόρων φθίνει όλο και περισσότερο σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έχει ήδη ξεκινήσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα κίνημα διατήρησης των σπόρων, όπως ήταν από τα παλιά χρόνια. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να επιμένουμε να καλλιεργούμε παραδοσιακούς σπόρους στις μέρες μας;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει η Ομοσπονδία τοπικών Συλλόγων Πελίτι που διευθύνεται από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και τη γυναίκα του, στο κτήμα του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, στο νομό Δράμας. Μια τυχαία συνάντηση με τον Παναγιώτη ήταν η αφορμή για να γίνει αυτή η ταινία. Την έρευνα έχει κάνει ο Γιάννης Φραγκούλης και τη σκηνοθεσία η Αναστασία Χριστοφορίδου.

Βρεθήκαμε στην ετήσια συνάντηση στο κτήμα του Πελίτι, όπου αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι μαζεύονται από πολλά μέρη της Ελλάδας, είτε για να δώσουν είτε για να πάρουν δωρεάν σπόρους. Οι παραγωγοί δίνουν τους σπόρους που έχουν αποθηκεύσει από τις δικές τους παραγωγές, όλες βασίζονται στην προσπάθεια του Πελίτι να διατηρηθεί η παραδοσιακή ελληνική καλλιέργεια. Έχει δημιουργηθεί μια τράπεζα σπόρων, διοργανώνονται διαλέξεις, μαζεύονται εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όλα αυτά σε ένα ξέφρενο πανηγύρι κάθε Κυριακή του Θωμά, κάθε χρονιά.

Από αυτή την κορυφαία ετήσια γιορτή ξεκίνησαν τα γυρίσματα και συνεχίστηκαν στην περιφερειακή εκδήλωση που γίνεται στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου, στο κτήμα του Νίκου Λόφτσαλη, στην Πτολεμαΐδα, και στο κτήμα του Γιώργου Κηπουρού, στις Σέρρες. Τα γυρίσματα συνεχίζονται, για να ολοκληρωθεί μια ταινία ντοκιμαντέρ που βλέπει ότι αυτή η διαδικασία έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, ως πρόταση ενός νέου τρόπου ζωής που ανατρέπει τα δεδομένα στις δυτικές κοινωνίες. Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να ξέρει τι τρώει, την προέλευση της τροφής του, αυτή να έχει ένα φόρτο της ιστορίας της πατρίδας του. Προτείνει μια άλλη φιλοσοφία που δε βασίζεται στον ξέφρενο καταναλωτισμό του δυτικού τρόπου ζωής, αλλά στο βιωματικό που εξισοροπεί τον άνθρωπο με τη φύση.

← επιστροφή